Η αξία των εξωτερικών links για μια ιστοσελίδα

Κάθε ιστοσελίδα έχει να κερδίσει όταν περιέχει εξωτερικά links προς άλλες αξιόλογες και σχετικές ιστοσελίδες:
  • Καλύτερη εμπειρία για τους επισκέπτες της, που αισθάνονται ότι η συγκεκριμένη ιστοσελίδα πραγματικά νοιάζεται για αυτούς και προσπαθεί να τους προσφέρει τις πληροφορίες που χρειάζονται.

    Για παράδειγμα, αν μια ιστοσελίδα αφορά ένα ξενοδοχείο στην Αθήνα, τότε ο επισκέπτης θα χαρεί αν δει ότι ο ιδιοκτήτης της ιστοσελίδας φρόντισε να συγκεντρώσει χρήσιμες πληροφορίες για την Αθήνα και να παραπέμψει με εξωτερικά links από τη δική του ιστοσελίδα προς τις ιστοσελίδες που τις περιέχουν.
  • Καλύτερη θέση στις μηχανές αναζήτησης. Οι μηχανές αναζήτησης αγαπούν τις πληροφορίες και χαίρονται όταν ανακαλύπτουν μια ιστοσελίδα που ξέρει καλά το αντικείμενο της και το αναπτύσσει με λεπτομέρειες.

    Θυμηθείτε τα επιστημονικά άρθρα πως χρησιμοποιούν παραπομπές σε άλλες πηγές για να τεκμηριώσουν τη θέση που εκφράζουν. Οσο πιο πολλές σχετικές παραπομπές, τόσο μεγαλύτερη έρευνα φαίνεται να έχει κάνει ο συγγραφέας του άρθρου, δηλαδή έχει διαβάσει πολλά σχετικά άρθρα και βιβλία και επομένως γνωρίζει πολύ καλά το θέμα.

    Τις μηχανές αναζήτησης τις έφτιαξαν άνθρωποι, και όπως όλοι μας θα εμπιστευτούμε ευκολότερα έναν ειδικό παρά κάποιον που δεν μπορεί να στηρίξει τις απόψεις του, το ίδιο κάνουν και οι μηχανές αναζήτησης.

    Αποδείξτε τους ότι γνωρίζετε καλά το θέμα σας με το καλογραμμένο κείμενο στην ιστοσελίδα σας και με παραπομπές (links) προς άλλες ιστοσελίδες με σχετικές πληροφορίες, και είναι σίγουρο ότι οι μηχανές αναζήτησης θα σας κατατάξουν ψηλότερα σε σχέση με άλλες ιστοσελίδες που δεν προσφέρουν τα παραπάνω.
  • Συνεργασία με άλλες ιστοσελίδες. Αν εσείς προτείνετε μια άλλη ιστοσελίδα, ο ιδιοκτήτης της θα χαρεί και δεν θα διστάσει να σας το ανταποδώσει με ένα link προς τη δική σας ιστοσελίδα. Είναι αυτό που θα έχετε ακούσει σαν ανταλλαγή links (links exchange), πού όμως θα πρέπει να γίνεται με ποιοτικά χαρακτηριστικά και όχι ποσοτικά.

    Κάθε link αντιμετωπίζεται σαν σύσταση από τις μηχανές αναζήτησης. Αν η δική μου ιστοσελίδα περιέχει ένα link προς τη δική σας, αυτό για τις μηχανές αναζήτησης σημαίνει, ότι εγώ εκτιμώ την ιστοσελίδα σας και την συστήνω στους επισκέπτες μου.

    Η ανταλλαγή links χρησιμοποιήθηκε πολύ τα τελευταία χρόνια για να βελτιώσει τη θέση ιστοσελίδων στις μηχανές αναζήτησης, αλλά με καταχρηστικό τρόπο. Για πολύ καιρό η ανταλλαγή links ήταν σχετικά εύκολη και αποτελεσματική, αλλά σήμερα οι μηχανές αναζήτησης έχουν θεσπίσει πολύ αυστηρά κριτήρια προκειμένου να αποδεχτούν ένα link σαν πραγματική σύσταση και να της δώσουν αξία. Αυτό όμως θα το αναλύσουμε σε επόμενο άρθρο.

Ιστοσελίδες χωρίς εξωτερικά links - Η λογική της απομόνωσης

αδιέξοδοΗ πρόσφατη ιστορία μας έχει διδάξει ότι χώρες που προσπάθησαν να είναι αυτάρκεις και απομονωμένες από τον υπόλοιπο κόσμο, το μόνο που πέτυχαν είναι η έλλειψη ανάπτυξης και η δυστυχία του λαού τους. Ισως σας έρχεται στο νου γειτονική χώρα, χαρακτηριστικό παράδειγμα απομόνωσης, καταπίεσης και φτώχιας.

Πόσο καλά όμως μας έχει διδάξει η ιστορία; Όχι τόσο καλά ώστε κανείς να μην ακολουθεί παρόμοιες πρακτικές σήμερα. Ακόμα και στον τεχνολογικά πρωτοποριακό χώρο του Ιντερνετ, άνθρωποι επιλέγουν την αυτάρκεια και την απομόνωση, καταργώντας με τον τρόπο τους τη συνεργασία και τη διασύνδεση, τις βασικές αρχές του Ιντερνετ.

Αν φανταστούμε το Ιντερνετ σαν ψηφιακό δίκτυο λεωφόρων και δρόμων που συνδέονται μεταξύ τους με τα links, τότε οι ιστοσελίδες που δεν προσφέρουν κανένα εξωτερικό link προς άλλες ιστοσελίδες, μόνο σαν ψηφιακά αδιέξοδα μπορούν να παρομοιαστούν. Φτάνοντας κάποιος σε μια τέτοια ιστοσελίδα είναι σαν να έχει μπει σε αδιέξοδο δρόμο και ο μόνος τρόπος για να συνεχίσει την πορεία του είναι να γυρίσει πίσω, να πατήσει δηλαδή το Back στον browser.

Ιστοσελίδες με εξωτερικά links - Η λογική της επικοινωνίας

connected peopleΑντίθετα με το προηγούμενο παράδειγμα, ιστοσελίδες που προσφέρουν εξωτερικά links προς άλλες αξιόλογες και σχετικές ιστοσελίδες sites είναι αυτές που συμβαδίζουν με το πνεύμα του Ιντερνετ και ακολουθούν τη λογική της συνεργασίας και της επικοινωνίας.

Οι ιστοσελίδες αυτές ανήκουν σε ανθρώπους που έχουν κατανοήσει τη φιλοσοφία του Ιντερνετ και προσπαθούν να την αξιοποιήσουν για όφελος δικό τους και των επισκεπτών τους. Η αξιοποίηση γίνεται τόσο με την προσθήκη επιλεγμένων εξωτερικών links, με την ανταλλαγή links με σχετικές ιστοσελίδες, με την αλληλεπίδραση με τους επισκέπτες της ιστοσελίδας και την σωστή χρήση των social networking sites.
Η αξία των εξωτερικών links για μια ιστοσελίδα Η αξία των εξωτερικών links για μια ιστοσελίδα Reviewed by Γιάννης Σαματάς - Αρτκρετα on 14:20 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.