Προώθηση ιστοσελίδων ή βελτιστοποίηση ιστοσελίδων;

SEO ή SEM?

το SEO κάνει τους πρώτους χαρούμενουςΣτην Ελλάδα χρησιμοποιούμε τους όρους «βελτιστοποίηση ιστοσελίδων» και «προώθηση ιστοσελίδων» για να περιγράψουμε αυτό που στο εξωτερικό περιγράφεται σαν SEO (search engine optimization), δηλαδή την βελτίωση ιστοσελίδων για τις μηχανές αναζήτησης.

Παράλληλα στο εξωτερικό χρησιμοποιείται και ο όρος SEM (search engine marketing) που περιγράφει την εξέλιξη του SEO, και είναι πιο κοντά στον όρο «προώθηση ιστοσελίδων».
Αρχικά το SEO, η βελτιστοποίηση ιστοσελίδων, περιοριζόταν στη βελτίωση των ιστοσελίδων όσο αφορά τα κείμενα, τα μενού, τα metatags (metatitle, description, keywords) και φρόντιζε να γίνει ανταλλαγή λινκς ανάμεσα στην ιστοσελίδα του πελάτη με άλλες ιστοσελίδες, σχετικές ή μη.
Ηταν η εποχή που το «πονηρό» SEO (black hat seo) άκμασε με διάφορα τρικ, όπως το φόρτωμα μιας σελίδας με λέξεις-κλειδιά γραμμένα με λευκά γράμματα σε λευκό φόντο και άλλα πολλά.

Σήμερα οι τεχνικές αυτές είναι όχι μόνο ξεπερασμένες αλλά απαγορεύονται αυστηρά από τις μηχανές αναζήτησης, που κυριολεκτικά έχουν εξαπολύσει άγριο κυνηγητό σε όσους προσπαθούν να τις «ξεγελάσουν» με ανήθικες τακτικές προώθησης και βελτιστοποίησης ιστοσελίδων.

Οσο το Ιντερνετ εξελίσσεται, τόσο ο ανταγωνισμός ανάμεσα στα εκατομμύρια ιστοσελίδες αυξάνεται και μαζί με αυτόν βελτιώνεται η τεχνητή ευφυΐα των μηχανών αναζήτησης. Κάθε μηχανή αναζήτησης που σέβεται τον εαυτό της, ξέρει ότι για να συνεχίσει να υπάρχει θα πρέπει να σέβεται όσους την χρησιμοποιούν και να τους προσφέρει πάντα τα πιο αξιόπιστα αποτελέσματα. 

Για να το καταφέρει αυτό θα πρέπει να μην ξεγελιέται εύκολα από φτηνά κόλπα «ειδικών» στην προώθηση και τη βελτιστοποίηση ιστοσελίδων (SEO experts). Αντίθετα, αυτό που όλες οι μηχανές αναζήτησης σήμερα επιδιώκουν είναι να ξεχωρίσουν τις πιο αξιόλογες ιστοσελίδες ανάμεσα από χιλιάδες άλλες ασήμαντες, κακοφτιαγμένες και προσωρινές. 

Ταυτόχρονα μειώνουν ή ακόμα και τιμωρούν τα πληρωμένα λινκς ή τα λινκς από άσχετες ιστοσελίδες, αγνοούν τα χιλιάδες γενικά ευρετήρια (directories) και προτιμούν τα εξειδικευμένα θεματικά ή τοπικά ευρετήρια, αγνοούν τα κείμενα που έχουν κλαπεί από άλλες ιστοσελίδες, ενώ αντίθετα επιβραβεύουν το καλό, πρωτότυπο περιεχόμενο που ανανεώνεται συχνά και είναι χρήσιμο για τους επισκέπτες μιας ιστοσελίδας.

Σήμερα είναι η εποχή που στρεφόμαστε από την απλή βελτιστοποίηση ιστοσελίδων (SEO, search engine optimisation) στην προώθηση ιστοσελίδων (SEM, search engine marketing). Με ηθικές τεχνικές SEO (ethical SEO or white hat SEO), επιδιώκουμε την καλή θέση στις μηχανές αναζήτησης, που την εξασφαλίζουμε μέσα από την ικανοποίηση των επισκεπτών μας και το καλά σχεδιασμένο μάρκετινγκ. 

Οι ικανοποιημένοι επισκέπτες είναι αυτοί που:
  • θα προσθέσουν την ιστοσελίδα σας στα αγαπημένα τους
  • θα την αναφέρουν στα blog τους
  • θα την συστήσουν μέσα από τα social networking sites (Delicious, Digg, Stumbleupon, Facebook, Myspace, κλπ.)
  • θα γράψουν γι αυτή στα forum
  • θα προσθέσουν ένα λινκ προς αυτή στη δική τους ιστοσελίδα.
Τι σημαίνουν όλα τα παραπάνω; Ότι η αποτελεσματική προώθηση ιστοσελίδων των επόμενων χρόνων θα στηριχτεί περισσότερο στο μάρκετινγκ (SEM) και λιγότερο στις τεχνικές μεθόδους για τη βελτιστοποίηση ιστοσελίδων (SEO)

Οι μηχανές αναζήτησης το φωνάζουν εδώ και χρόνια: βελτιώστε τις ιστοσελίδες σας για τους επισκέπτες σας και όχι για τις μηχανές. Οσοι ακολουθήσουν τη συμβουλή αυτή, μόνο κερδισμένοι θα βγουν μακροπρόσθεσμα.

Προώθηση ιστοσελίδων ή βελτιστοποίηση ιστοσελίδων; Προώθηση ιστοσελίδων ή βελτιστοποίηση ιστοσελίδων; Reviewed by Γιάννης Σαματάς - Αρτκρετα on 11:04 Rating: 5

1 σχόλιο:

  1. θεωρώ ότι το άρθρο σας δίνει γενικές συμβουλές οι οποίες είναι αρκετά αξιόπιστες και χρήσιμες όσον αφορά τον τομέα των μηχανών αναζήτησης ή αν θέλετε τού πως να κερδίσεις περισσότερη κίνηση στην ιστοσελίδα. Αυτο που θέλω να πώ είναι ότι το θέμα δεν είναι να φέρεις τους επισκέπτες στην ιστοσελίδα σου αλλά να τους κρατήσεις σε αυτήν! Αυτό που ψάχνω καιρό είναι οδηγίες όπως: συμβουλές για μια καλύτερα δομημένη και ευκολόχρηστη ιστοσελίδα. Αν γράψετε ένα αρθρο με αυτό το θέμα πιστεύω πως θα δίνετε ένα πολύ πιο ευστοχο περιεχόμενο τις λέξεις seo!

    Σταλμένο από έναν έμπειρο χρήστη του internet και ιδιοκτήτη διαδικτυακού τόπου σαν συμβουλη προς εσάς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Από το Blogger.